Define Me

Jika Allah menolong kamu, maka tiada apa yang dapat mengalahkanmu, tetapi jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka siapa yang dapat menolongmu setelah itu? Karena itu hendaklah pada Allah saja orang-orang mukmin bertawakal 3:160


Dikala penduduk palestin sedang bermatian-matian mempertahan negara, aku dan rakan-rakan disini juga berjuang di medan peperiksaan. Pantas masa berlalu, final exam yang ditunggu tinggal beberapa detik lagi(hiperbola). he3~. Bulan2 adalah bulan peperiksaan. Tapi apa la sangat jika nak dibandingkan dengan perjuangan rakyat palestin. Tidak memerlukan pengorbanan nyawa. Hanya ketekunan dan kerajinan membaca, memahami dan menghafal. Aku tidaklah sehebat mana. Tapi aku tahu kemampuan aku. Jadi rakan-rakanku sekalian, mari kita berjuang untuk exam ni.(walaupun sebenarnya study not for exam only) tapi kita kena usaha untuk najah. Insyaallah, usaha kita tidak akan sia-sia. Yang penting kita dah buat yang terbaik. Allah takkan tengok pada result kita, tapi usaha itu yang penting. Insyaallah, kita memperoleh ganjaran pahala. Belajar pun satu jihad, betul tak?? Yang penting dalam belajar itu, tanggungjawab pada Yang Maha Esa jangan dilupakan. Dan teruskan mengambil tahu dan berdoa buat saudara seaqidah kita di seluruh dunia. Bila tiba saatnya, insyaallah Islam akan kembali gemilang.

"Bersabarlah wahai pejuang..Sesungguhnya selepas malam berlabuh, pasti fajar akan menyinsing.."



Ketahuilah oleh mu,
Jika kau merasa lelah dan tak berdaya dari usaha yang sepertinya sia-sia..
Allah SWT tahu betapa keras engkau sudah berusaha..
Ketika kau sudah menangis sekian lama dan hatimu masih terasa pedih.
Allah SWT sudah menghitung air matamu..
Ketika kau fikir bahwa hidupmu sedang menunggu sesuatu dan waktu serasa berjalan begitu saja.
Allah SWT sedang menunggu bersamamu..
Ketika kau berfikir bahwa kau sudah mencoba segalanya dan tidak tahu hendak berbuat apa lagi..
Allah SWT sudah punya jawabannya..
Ketika segala sesuatu menjadi tidak masuk akal dan kau merasa tertekan.
Allah SWT dapat menenangkanmu..
Ketika kau merasa sendirian dan teman-temanmu terlalu sibuk untuk menelpon.
Allah SWT selalu berada disampingmu..
Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang..
Allah SWT mempunyai Cinta dan Kasih yang lebih besar dari segalanyadan Dia telah menciptakan seseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak..
Ketika kau merasa bahwa kau mencintai seseorang, namun kau tahu cintamu tak terbalas.
Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu dan Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu..
Ketika kau merasa telah dikhianati dan dikecewakan.
Allah SWT dapat menyembuhkan lukamu dan membuatmu tersenyum..
Jika tiba-tiba kau dapat melihat jejak-jejak harapan,
Allah SWT sedang berbisik kepadamu.
Ketika segala sesuatu berjalan lancar dan kau merasa ingin mengucap syukur,
Allah SWT telah memberkahimu..
Ketika sesuatu yang indah terjadi dan kau dipenuhi ketakjuban,
Allah SWT telah tersenyum padamu..
Ketika kau memiliki tujuan untuk dipenuhi dan mimpi untuk digenapi,
Allah SWT sudah membuka matamu dan memanggilmu dengan namamu..
Ingat dimanapun kau atau kemanapun kau menghadap,
Allah SWT Maha Mengetahui.




2 mEssAge:

selamat berjuang & good luck for your exam :D

buat saudara2 kita di Palestin, semoga Allah sentiasa membantu mereka. Amin.

PeRJuANGaN i2 InDaH, BiLa
TuJuANNYa DeMi ALLAH...

BeLaJaR i2 JiHaD, BiLa
NiaTnYa Tuk MeNDeKaTi ALLAH~:)

Popular Posts