Define Me

Jika Allah menolong kamu, maka tiada apa yang dapat mengalahkanmu, tetapi jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka siapa yang dapat menolongmu setelah itu? Karena itu hendaklah pada Allah saja orang-orang mukmin bertawakal 3:160





Pernahkah anda bercita2 untuk amik perubatan??
pernah terlintas... tapi xbersungguh2.. dulu nak sangat jadi lawyer.. peguam syariah la kononnya.. pernah doa xnak dpt result elok.. hu3~ sebab xnak amik medik..
minat sangat law time tu.. harap dapat result cukup makan ja.. tapi Allah lebih tahu apa yang terbaik buat hambaNya.. mungkin inilah yang terbaik buat diriku.. lepas spm dlu terfikir nak buat engineering.. tapi at least buat istikhorah dan dapat petunjuk bahawa bidang yang aku lalui sekarang adalah yang terbaik buat aku.... insyaAllah..
Seronok ke perubatan?? rasa glamour x??
seronok?? glamour?? huhu.. enjoy urself u will find it is very exciting.... tapi glamour?? xda la... xrasa apa2 pun..sapa yang rasa dia amik perubatan ni dia pandai fikir la dua 3kali... xda benda pun... semua bidang tu sama ja sebenarnya... cuma doktor mungkin dipandang tinggi di sisi masyarakat kita pada hari ni.. so, 4 da future dr. jagalah pandangan ni elok2.. jangan menghilang kepercayaan orang ramai terhadap kita...
seronok x?? minggu first blaja amat memenatkan.. nak cope with study lg... nak adapt with environment.. tapi alhamdulillah.. so far so good.. dlu first2 masuk department anatomy bau formalin menusuk hidung..( formalin sejenis cecair untuk mengawet mayat) pergh. mual rasa... dengan organ2 manusia bertaburan.. Ya Allah.. dulu dah la penakut.. mayat real2 duduk kt sebelah ja time study.. skang ni Alhamdulillah... walaupun kdg2 rasa nak termuntah gak.. tapi lama2 dah ok.. insyaAllah..
Jadual pack x??
first2 dulu rasa jadual ni amat pack.. penat sangat.. tapi skrang ni ok dah la... rasa mcm biasa ja..
dah biasa kot.. insyaallah.. alah bisa tegal biasa..
subjek yang amik sem ni??
anatomy, histology, physiology, pharmacology, biochemistry, terminology, community medicine...
anatomy- mengenai struktur bdn, upper limb n lower limb.. bucu2 dekat tulang nih nama pa..
histology- about cell, normal cell, tissue...
physiology- mechanism of body.. cmna badan kita berfungsi secara normal.
pharmacology- about mechanism of drug.. how the drug action on body.. how the body react with drug.. n types of drug..
biochemistry- ala2 kimia la.. tapi lebih kepada chemistry dalam badan manusia... so bermain dgn macam2 struktur...
terminology- study about term that we will use in study of medicine.. segalanya jenis istilah perubatan..
community medicine- ini adalah pelajaran khas utk student malaysia..(klau xsilap).. mengenai perubatan dalam masyarakat.. communication skills... prevention..
inilah serba sedikit penerangan mengenai apa yang aku belajar kat sini...
rindu family x??
xrindu pun.. (tipu sebenarnya).. ha3...
tipu la sangatkan... mesti la igt dan amat rindu...
tapi aku yang buat keputusan nak mai sni dulu... so, mesti kuat n tabah...
kawan2 malaysia ada kontek??
mesti la ada... melalui ym.. blog.. friendster... keep in touch la..
tambah2 kawan skolah menengah dulu... xkan dilupakan anda semua...
hehee... kontek2 la aku kat sini
Akhir kata, selamat mula belajar semua.... tak kira bidang apa jua yang kita ceburi, lakukan yang terbaik buat diri, keluarga, negara dan agama... insyaAllah kita mampu lakukan.. he3~

3 mEssAge:

huaaaaaaaaaaaaa...cm best jaa dok sblah mayat tuh...XD..thrill~~

thrill??
hahaa~
bley tahan rr...

kih3...selamt mengaji..hahaha

Popular Posts