Define Me

Jika Allah menolong kamu, maka tiada apa yang dapat mengalahkanmu, tetapi jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka siapa yang dapat menolongmu setelah itu? Karena itu hendaklah pada Allah saja orang-orang mukmin bertawakal 3:160


assalamualaikum..

antara symptom-symptom musim peperikasaan yang jelas adalah ;
1) rajin telefon rumah (sebab kalau kuliah selalu balik lambat, so tak sempat telefon sebab dah lewat)
2) rajin update blog, sebab tak da sebab

dua benda yang baru dapat dikenal pasti..

macam mana pula symptom menghadapi ujian dunia??

kita tak pernah sedar hidup kita ini adalah ujian,
kenapa ek??
sebab kita tak nampak result dia sekarang betul tak??

sebenarnya bukak ja mata, dah ada satu ujian..
sama ada nak bangun awal untuk solat subuh, atau nak terus tidur??
macammana kita jawab??

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Pada suatu hari Rasulullah SAW ditanya oleh seorang sahabat: Amalan apakah yang lebih utama? Baginda SAW menjawab: Solat tepat pada waktunya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)



lepas tu mesti dah mandi, pastu pilih baju nak pakai..
sama ada kita nak pilih yang tutup aurat BETUL2, atau just nak bagi kita nampak cantik dan tidak menghiraukan tuntutan menutup aurat??
macammana kita memilihnya??

Firman Allah S.W.T di dalam Surah an-Nur ayat 31 yang bermaksud :
“Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka”


lepas tu kita pergi belajar/kerja,
sama ada kita nak belajar/bekerja secara bersungguh-sungguh atau sambil lewa??
nak tunggu cukup bulan masuk gaji??
bergantung pada kita kan??
macammana kita jawab??

sama ada kita jawab mengikut iman atau nafsu~
dan result kelak, akan diberi di padang mahsyar..
nak terima dari tangan kiri??
ataupun dari tangan kanan??
dah tak guna kalau menyesal..
pilihan di tangan kita~

pernah tak, sebelum exam kita rasa dah ingat semua benda..
dah cukup bersedia..
dah baca buku dan hafal dari kulit ke kulit..
tapi last2 kita blank time exam.. lupa apa yang kita baca..
huhu.. rasa sedih tak??

nak tak jadi macam tu kat akhirat nanti??
kita dah rasa kita solat, dah cukup buat baik..
dah tutup aurat elok2..
tapi akhirnya kita muflis diakhirat..
macammana tu??

DARIPADA Abu Hurairah, Rasulullah saw bersabda, yang bermaksud:
“Tahukah kamu, siapakah gerangan orang yang muflis itu ?”
Lalu jawab sahabat: “Pada pandangan kami, orang yang muflis itu ialah mereka yang tidak mempunyai wang dan harta?”
Lantas Baginda bersabda: “Sesungguhnya orang yang muflis di kalangan umatku ialah mereka yang datang pada hari kiamat dengan membawa pahala sembahyang, puasa dan zakat. Dia juga (dalam masa yang sama) datang dengan membawa dosa menghina, menyakiti orang, memakan harta orang lain, menumpahkan darah (membunuh), dan memukul orang.
“Lalu diberi segala kebajikan itu kepadanya dan ini adalah kebajikan-kebajikannya. Maka jika telah habis pahala kebajikannya sebelum dapat dibayar kepada orang yang menuntutnya (orang yang dihina, disakiti dan dizaliminya ketika di dunia dulu), maka dosa-dosanya itu akan dilemparkan kepadanya, lalu dia kemudiannya dicampakkan ke dalam api neraka.”
(Hadis riwayat Muslim)

sekadar peringatan untuk DIRI SENDIRI..
moga menjadi iktibar~

8 mEssAge:

betul.. hidup nih adalah ujian..

"Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat)" - al-mulk, 2

hee.. :D

yup~
selalu baca malam2~
tapi sejauh mana kita tadabbur ayatnya~
thanks kerana mengingatkan..

"Rugi di dunia masih boleh lagi berikhtiar untuk mendapatkan ganti ruginya. Tetapi rugi di akhirat akan menjadikan dirinya manusia yang miflis" Tuan Guru Hj Nik Abdul Aziz

salam alaik..
kinah..ayah aku suruh balik..
so, aku balik malaysia gak la thn ni.. hehehe...jumpa nnti kat kedah..
tp tiket pon x beli lagi ni..
aku abeh exam 3 julai ni.. kinah abeh bila?

waalaikumussalam..

thanks hanan~
hehehee.. aku abis exam 26/7..
tp insyaAllah blik dlm 4hb 8..
stay kl dlu coz kak nabilah konvo..
jumpa kt kedah ek~

keynah.. rindu kinah..
aku suka warna merah.. hehe..
nice post..wee~~

wah~
the return of numy_red90~
kih3~
rindu un jugak..

Nice blog you have here. I'm on a blog-raider mission, maybe equal to Lara croft’s Tomb Raider but the difference is I “shoot” ( happy moments, of course) while she “loots.” Looking for potential customers who would be getting married soon. No pun intended for those who are still looking...
Sorry for using this method as I can't afford to finance my business ads on media prima Tv channels.

http://videokahwin2.blogspot.com/

Popular Posts